A felület előkészítése és nedvesség mérés

Mielőtt bármilyen padló burkolásba fognánk – a fogadó felületet alaposan fel kell mérni és elő kell készíteni. A felület előkészítése néhány fontos lépésből áll, amit meg kell tenni, mielőtt folytatnánk a burkolási munkát.

1. lépés

NEDVESSÉG MÉRÉS

A burkolónak meg kell győződnie róla, hogy a burkolat későbbi hólyagosodás és púposodás nélkül lerakható. Ezért munkájának része, hogy ellenőrizze, kellően száraz-e az aljzat. A nedvességet a CM módszerrel lehet mérni. Mielőtt a padlózást megkezdenénk, nézzünk utána, hogy a helyi előírások szerinti nedvesség értékek teljesülnek-e.

2. lépés

A FELÜLET MEGTISZTÍTÁSA

A felület legyen tiszta, repedésmentes, egészséges, száraz és ne legyen rajta a tapadást gátló anyag (zsír, bitumen, por, festék vagy ragasztó maradványok, stb.) és elégítse ki a vonatkozó helyi előírásokat.  A meglévő port, piszkot, elkopott rétegeket, laza festéket mechanikusan kell eltávolítani. A régi anyag maradványokat aljzatcsiszolóval, szemcseszórással vagy egyéb célszerszámmal kell eltávolítani.

3. lépés

REPEDÉSEK JAVÍTÁSA, LYUKAK KITÖLTÉSE

A repedéseket az R 727 Epoxi kiöntőgyantával javíthatjuk szakszerűen. A felszín egyenetlenségeit pedig az RS 88 szünteti meg.

4. lépés

ALAPOZÁS / PÁRAZÁRÁS KIALAKÍTÁSA

A következő fontos lépés az alapozás. A nedvszívó felületeket előbb a Ceresit Padlopon Diszperziós Alapozó szerrel kell lealapozni. A kiegyenlítő anyag felkenése előtt ellenőrizzük alaposan, van-e még visszamaradó nedvesség az alsó rétegben és mennyire teherbíró. Nedvesség vagy gyenge teherbírás esetén speciális alapozó használata szükséges.