Úszás és wellness

Egy erkély vagy terasz megépítése nem tudományos kérdés, de mint oly sok esetben, az ördög itt is a részletekben lakozik.

Az elemek erejének kitett készterméknek igen nagy szerkezeti és fizikai igénybevételt kell kiállnia. Rossz tervezéssel vagy szakszerűtlen munkával sok kárt okozhatunk. A tervezés első lépése legyen mindig az építmény típusának alapos felmérése, a második a felhasználandó anyagok milyenségének kiválasztása. A Ceresit egymáshoz tökéletesen illő termékekkel segíti a tervezést és kivitelezést: Rendszerünk a fagyálló, vízálló és hőálló termékek nagy változatosságát kínálja -  a felület előkészítéstől a szigetelésen át a harmonizáló csemperagasztókig és fugázó anyagokig.

1. lépés

A FELÜLET ELŐKÉSZÍTÉSE

Mielőtt egy úszómedence burkolását megkezdenénk, az ott majdan használandó vizet vegyelemzésnek kell alávetni, hogy meghatározhassuk annak típusát (termálvíz, sóval keveredett víz vagy tengervíz), hogy a megfelelő anyagokat tudjuk kiválasztani.

A különféle tágulási és munkahézagok elhelyezését és méreteit is meg kell határozni és az elkerülhetetlen hézagokat beágyazással kell tömíteni.

Fontos, hogy a vízhatlanításra szánt műveleteket a várható nedvességi osztály alapján válasszuk meg. A további lépések megtétele előtt ellenőrizzük, hogy az aljzat és a simító réteg eléggé száraz-e.

2. lépés

VÍZSZIGETELÉS

Úszómedencék burkolásakor nagyon fontos, hogy betartsuk a vonatkozó szabályozást. A felhasznált anyagok alkalmasságát rendszerben kell tanúsíttatni az építési hatóságok által kiadott országos vizsgálati bizonyítvánnyal. A megfelelőséget egyéb esetben európai műszaki engedéllyel (European Technical Approval, ETA) lehet igazolni. A Ceresit folyékony halmazállapotban alkalmazott termékek tanúsított rendszerét kínálja ragasztott kerámia csempékhez, ami a beton medencék vízszigetelésének jól bevált módszerét alkotja.

3. lépés

BURKOLÁS

Az úszómedence építésekor sok függ a megfelelő anyag megválasztásától. Ez vonatkozik különösen a szigetelésre, valamint a csempézésnél használt termékekre, amelyek általános alkalmassági értékelését a nemzeti építésügyi hatóságtól vagy az ETA-tól lehet beszerezni. A Ceresit minőségi, tanúsított rendszer megoldásokat biztosít, amelyek az összes követelményt teljesítik – uszodákra, vizes helyiségekre, de száraz területekre is.