Burkolás iparterületeken

Az ipari építményeknek alig van olyan területe, ami jobban ki lenne téve a nagy igénybevételnek, mint a padló: nagy terhelés, szélsőséges hőmérséklet-ingadozás, nedvesség és maró vegyszerek érik. Sok esetben többféle tényező együttesen érvényesül és igen nagy igénybevételnek teszi ki a burkolt felületeket. Különösen az ilyen intenzíven használt környezetben fontos az alsó réteg, a szigetelés és csempézés minősége valamint a megfelelő tervezés és szakszerű kivitelezés. A Ceresitnek ezért erre a célra kifejlesztett rendszer megoldásai vannak, amelyek kibírják a mechanikus terhelést, a hőhatást, vegyszereket, és szélsőséges peremfeltételeket.

1. lépés

A FELÜLET ELŐKÉSZÍTÉSE

A tervezés megkezdése előtt igénybevételi profilt kell felvázolni a legfontosabb tényezők figyelembe vételével:

  • Mechanikai terhelés
  • Hőhatások
  • Vegyszerek hatása
  • Nedvességnek, párának kitettség
  • Peremfeltételek

Ezen tényezők értékelésével lehet meghatározni a padló kívánt szerkezetét – az alapozástól a fedőrétegig - és lehet meghozni a helyes választást a felhasznált termékekről. Különösen erősen igénybevett területeken fontos, hogy a tervezők, kivitelezők, betonozók és burkolók munkája összhangban legyen.

2. lépés

VÍZSZIGETELÉS

Olyan helyeken mint például kereskedelmi konyhákban igen nagy a nem nyomás alatt álló vízzel való találkozás esélye. A nedvesség okozta károkat ajánlott csempe burkolattal vagy lemezekkel, illetve lefolyókkal és folyókákkal kombinált kötött rendszerben megoldani.

3. lépés

BURKOLÁS

Helyes tervezés és szakszerű lerakás esetén a csempézett burkolat és aljzat igencsak teherbíró termék, ami még a szélsőséges pontterheléssel és gördülő forgalommal is megbirkózik. Miután évtizedeken át képes elviselni az erős igénybevételt, gazdaságossági szempontból is kiváló választást jelent. Ám egy padló ellenálló képessége és tartóssága nem csak a csempén múlik, hanem az alatta fekvő rétegeken is, a simító betontól a fugáig. Ezért aztán a Ceresit újításra és tapasztalatra alapozott kiváló teljesítményű rendszer megoldásokat garantál erre a célra.

4. lépés

FUGÁZÁS

Bekeverést követően a fugázó anyagot közvetlenül a keverő edényből lehet egy glettvassal felhordani. Falakra és padlókra a fugázó anyagot egy kemény gumi simítófával lehet felvinni. A fuga anyagot a simító lappal nyomjuk a résekbe, amíg teljesen ki nem tölti azt és egy szintbe nem kerül a csempe felületével. Ezután a felesleges fugázó anyagot a simítófa élével lehet lehúzni, ha azt derékszögben tartjuk. Keresztben átlósan mozgassuk, hogy minél több anyagot tudjunk eltávolítani a felületről anélkül, hogy a fuga réseiből is kihúznánk azt.