Előkészületek - az aljzat próbája

A burkolás megkezdése előtt lényeges az aljzat megvizsgálása, hogy elkerüljük a panaszokat és az eredmény tartós legyen. Ezért a felületet szemrevételezéssel vizsgáljuk meg és szükség esetén kémiai, mechanikai próbának tesszük ki. Fontos a padlóknál a nedvességtartalom mérése, az aljzat állagának, csiszolásának, alapozásának megítélése.

Lényegében a következő követelményeknek kell megfelelnie: legyen kellően teherbíró, száraz, pormentes, zsírmentes.

Nedvességtartalom mérése

Az aljzat, padló maradék nedvesség tartalmának felmérése a burkoló feladata mielőtt bármilyen burkolásba fogna  - a CM módszer bevált módja annak, hogy megítéljük, elég száraz-e és burkolható-e a felület.

AZ ALJZAT ÁLLAGÁNAK ELLENŐRZÉSE

Az állag ellenőrzése (egyenletes, merev, homokos, lyukas).

Szemrevételezés

Az aljzat szemrevételezésével kiderülnek olyan fontos dolgok, hogy például van-e látható hiba, repedés, sóvirág, nedvesség okozta kár, szennyeződés rajta?

Kaparás próba

Éles fémtárggyal, csavarhúzóval, késsel vagy szöggel keresztet karcolunk a felületre. Minél mélyebb a karcolás, annál kisebb a padozat szilárdsága, teherbíró képessége.

Nedvesítő próba

A nedvesítő próba az aljzatréteg nedvszívó képességéről tájékoztat. Ha beszívja a vizet és sötét színű lesz, a nedvszívó aljzatokra alkalmazható speciális alapozóval kell kezelni.

Ragasztószalag próba

A régi festékrétegre ragasztószalagot nyomunk. Ha a réteg lejön a szalag lehúzásakor, el kell távolítani és egy erősítő alapozóval lekenni a felületet

Törlés teszt

A törlés tesztet kézzel vagy száraz szivaccsal kell elvégezni, főleg vakolt felületeken. Ha a kéz vagy szivacs a fal törlése után porréteggel borított, akkor a felületet meg kell erősíteni vagy teljesen lecserélni, átdolgozni.