Kvarcadalékot tartalmazó CT 16 - a kötés ereje

A Ceresit Külső Hőszigetelő Rendszer (ETICS) egyik legfontosabb eleme a kvarcadalékot tartalmazó CT 16 - gyorsan száradó, felhasználásra kész alapozó festék, amely az üveghálóval erősített, tapaszolt felület és a vakolat közé kerül felhordásra, hogy:

  • tökéletes tapadóhidat képezzen a rétegek között
  • szilárd alapot biztosítson a Double Dry Technológia alkalmazásához: alacsony nedvszívó képességének és kíváló páraáteresztő képességének köszönhetően
  • jelentősen hozzájárul a tökéletes vakolati struktúra kialakíthatóságához
  • biztosítja a vakolatok könnyebb felhordhatóságát

Egyrészt, a finom töltőanyag szemcsék kitöltik az üveghálóval erősített, tapaszolt felület mikro-mélyedéseit, másrészről a nagyobb szemcsék biztosítják a két réteg tökéletes egymáshoz tapadását. A polimer behatol a ragasztótapasz felületébe, ezzel erősebbé és sokkal rugalmasabbá téve azt. A polimerek és a töltőanyag kombinációja (puha gömbök és az extra kemény kvarc) a vakolatnak extra mechanikai tartósságot biztosít.


Hogy működik a CT 16

 

A CT 16 alapozó festékben lévő polimer megegyezik a Double Dry technológiával készült vakolatban található polimerrel. Ez biztosítja a legerősebb kapcsolódást az alapozó festék és a vakolat között. Ezért együttesen tudják csökkenteni a vakolat nedvszívó képességét, lehetővé téve a pára távozását a rendszer rétegein kívülre. További előny, hogy az üveghálóval erősített, tapaszolt felületbe így kevesebb nedvesség jut, ami megakadályozza a vakolt felület foltosodását és biztosítja a homlokzat hosszantartó szépségét.

 

 


Egyrészt, a finom töltőanyag szemcsék kitöltik az üveghálóval erősített, tapaszolt felület mikro-mélyedéseit, másrészről a nagyobb szemcsék biztosítják a két réteg tökéletes egymáshoz tapadását. A polimer behatol a ragasztótapasz felületébe, ezzel erősebbé és sokkal rugalmasabbá téve azt. A polimerek és a töltőanyag kombinációja (puha gömbök és az extra kemény kvarc) a vakolatnak extra mechanikai tartósságot biztosít.

 

Szilárd alapot nyújt a Double Dry Technológiához: alacsony nedvszívó képesség & páraáteresztő képesség

Ha az üveghálóval erősített, tapaszolt felület nincs megfelelő módon védve, a vízcsepp szétfolyik rajta és könnyen beszívódik a ragasztótapaszba.

A vízcsepp megtartja a formáját, kevésbé tud behatolni a CT 16 alapozó festékkel védett szerkezetbe, ezért lepereg a homlokzaton.

A CT 16 alkalmazása nélkül az üveghálóval erősített, tapaszolt felület több vízet szív és tárol el. A nedvesség nehezebben tud kiszellőzni és kijutni a kültérbe.

 

A CT 16 alkalmazásával az üveghálóval erősített, tapaszolt felület védve van a nedvesség ellen, mert minimálisra csökken a vízfelvevő képessége. Ha csekély mennyiségű csapadék be is jut a vakolatba, az gyorsan ki is párolog onnan.

Nézze meg közelebbről a CT 16 alapozó festéket munka közben

A befejező réteg tökéletes végső hatása: magas átlátszatlanság & könnyű alkalmazhatóság

Az alapozó festék hiánya miatt a fedőréteg nagyon gyorsan köt, a szemcséket nem lehet egyenletesen eldolgozni, ezért a kész vakolat struktúrája nem lesz homogén, a szemcsék torlódnak, egyenetlen felületet képezve. Emiatt a kész homlokzat elveszítheti élénk, üde színét és fakónak fog tűnni.

A CT 16 alkalmazásával jelentősen megnő a vakolat bedolgozhatósági ideje, így a végső fedőréteg felhordása és a kívánt struktúra kialakítása nem okoz gondot a szakembernek: nyugodtan lehet dolgozni a tökéletes felület kialakításán. Nem lesznek torlódó szemcsék, felesleges anyagveszteség. A kész homlokzat ragyogó, üde színe harmónikusan kiemeli az épület geometriáját, stílusát.

A kvarcadalékot tartalmazó CT 16 alkalmazásának további előnyei:

Széleskörű felhasználás kül- és beltérben egyaránt. Felhordható faforgácslemezre, gipszkartonra, gipsztartalmú vakolatra, különböző típusú betonfelületekre és erősen tapadó festékbevonatra. Beltérben tökéletesen alkalmazható a különböző díszítő vakolatok alá, gipszes felületre, vagy akár olajfestékkel bevont panelekre is.

Különösen ajánlott a nagy páraáteresztő képességű rendszerekhez (öntisztuló, ásványgyapot szigetelésű, stb.), valamint a V1 páraáteresztő osztályú vakolatokhoz, amelyek lehetővé teszik a pára kivándorlását a rendszer elemein keresztül a kültérbe.

Lehetőséget biztosít a szigetelési munkák felfüggesztésére a téli hónapokban. A CT 16 kvarc adalékot tartalmazó alapozó ugyanis - akár 4 hónapon keresztül is - megvédi az üveghálóval erősített, ragasztótapasszal glettelt hőszigetelő lapokat a vakolat felhordása nélkül. A téli szezont követően a munka folytatódhat, mintha mi sem történt volna (nincs szükség további felület előkészítésre).