A felület előkészítése

Az aljzat szakszerű előkészítése az alapja az esztétikus padlóburkolat kialakításának, legyen szó új burkolat fektetéséről vagy a meglévő burkolat felújításáról. Az esetleges repedéseket össze kell „varrni”, a fogadó felületet megfelelően lealapozni és kiegyenlíteni, hogy a burkolat tökéletesen sima felületre kerülhessen. Ha felújításról van szó, nem kell feltétlenül eltávolítani a régi burkolatot, hiszen megfelelő előkészítés után a meglévő burkolatra (parketta, járólap stb.) is kerülhet új burkolat.

Repedések az aljzatban, réskitöltés

Ha az aljzat repedezett, feltétlenül össze kell varrni, hogy a leragasztandó burkolat ne sérüljön az aljzat hibája miatt. A repedések keletkezésének okai lehetnek: az épület mozgása, az új esztrich réteg zsugorodása száradáskor, vagy a korábbi aljzatot ért nagy terhelés.

Az aljzat nagyobb egyenetlenségeit célszerű először kitölteni nem zsugorodó javító- és simítóhabarccsal. Ezek a gyorsan kötő speciális termékek lehetővé teszik a gyors munkát a gyakorlatban. Segítségükkel megfelelő lejtés is kialakítható (pl. fürdőszoba lefolyó készítése).

Alapozók

Az alapozónak több funkciója van. Tapadóhídként erős kötést biztosít az aljzatkiegyenlítő és az aljzat között, a porszívózás után visszamaradt port megköti, meggátolja a kiegyenlítőben lévő víz gyors elszívódását (a kiegyenlítő anyag önterülésének biztosítása) és hozzájárul az aljzat egyenletes szívóképességének eléréséhez (repedések kialakulásának megakadályozása a kiegyenlítőben). A reakciós alapozók (poliuretán, epoxi stb.) elválasztó rétegként is szolgálhatnak: biztosítják a vegyszerállóságot és megakadályozzák a visszamaradt nedvesség felszivárgását az aljzatból.