Legfontosabb tudnivalók

Egy komponensű finom kiöntőmassza legfeljebb 5 mm rétegvastagságig beton javítására

CD 24  

Egykomponensű, finom szemcseméretű betonjavító szárazhabarcs legfeljebb 5 mm rétegvastagságig

Tulajdonságok

  • Betonhoz C12/15 felett
  • Kevéssé zsugorodik
  • Fagyálló és nem zavarják az utakat jégtelenítő vegyszerek sem
  • Gyorsan szilárdul
  • Függőleges és vízszintes felületekre
  • Szükséges mennyiség: megközelítőleg 1.5 kg/m2 1 mm rétegvastagsághoz

Leírás

A Ceresit CD 24 beton és vasbeton felületek kiegyenlítésére, repedések, üregek kitöltésére és sérült aljzat kijavításához használható legfeljebb 5 mm vastagságban. Festékréteg felhordása előtt például ezzel zárhatók a pórusok, repedések.
A CD 24 a Ceresit PCC betonjavító rendszer része, melynek további elemei a CD 25, CD 26, illetve CD 30. A rendszert repedések és üregek kitöltéséhez, erkélyek újraszegéséhez valamint különféle cementes és vasbeton szerkezetek, erkélyek, felüljárók, vasbeton árkok, mennyezetek, tartályok (szeméttelepeken is), vázszerkezetek, többlapos szerkezetek, monolit elemek (ideértve az uszodákat is), kémények, stb. összetettebb javításához tervezték.

Lépésről lépésre

Az alapfelület előkészítése

A Ceresit CD 24 olyan repedésmentes, tiszta felületeken tapad, amelyeken nincs a tapadást kedvezőtlenül befolyásoló anyag. Az aljzat legyen megfelelő nyomószilárdságú (C12/15 osztály felett) és húzószilárdsága érje el a legalább 1.0 MPa értéket. Beton: A korrodált és karbonizálódott betont, minden laza anyagot gondosan el kell róla távolítani. Távolítsuk el a foltokat, felületi cement bevonatokat, tapadásgátló anyagokat, régi rétegeket is. A beton felülete legyen durva és porózus, hogy jó tapadást biztosítson. Az aljzatot mechanikailag elő kell készíteni például csiszolással, szemcseszórással vagy marással. Vasalás: A rozsdás betonvasakat mindaddig vissza kell bontani, ahol már nem rozsdásak. A betonvasakról a rozsdát homokszórással kell eltávolítani mindaddig, amíg el nem érik a Sa 2,5-ös tisztasági fokot, hogy tiszta, fényes fém kinézetet nyújtsanak, majd olajmentes sűrített levegővel kell további tisztítani. Ezt követően a vasalást korróziógátló CD 30 festékkel kell kétszer átkenni, illetve az üregeket Ceresit CD 25 vagy CD 26 javító habarccsal kitölteni. Ha a CD 25 vagy CD 26 javító habarcsra CD 24-es kitöltő anyagot is rakunk, a habarcsok felületét mindaddig vízzel kell permetezni, amíg enyhén nedvesek nem lesznek. Ha a kitöltő anyagot közvetlenül a beton aljzatra hordjuk fel, azt előbb tócsák képzése nélkül be kell nedvesíteni és az enyhén nedves aljzatot kell bevonni a Ceresit CD 30-es kontakt réteggel. A kitöltő anyagot az enyhén nedves kontakt rétegre hordjuk fel, legkésőbb 30–60 perc elteltével. Ha ebből az időből kifutottunk, a kontakt réteget ismételten alkalmazni kell, feltéve, hogy az alatta levő már teljesen megszáradt.

Keverés

A habarcs elkészítése: A csomag tartalmát kimért mennyiségű vízbe kell önteni és lassan forgó keverővel mindaddig elkeverni, amíg csomómentes egyenletes massza nem alakul ki. Ezt követően három percet várjunk majd megint keverjük össze a habarcsot. Keverési arány: 1 rész vízhez megközelítőleg 4,9 rész CD 24 port adjunk. A habarcs alkalmazása: A bekevert habarcsot a felhasználhatósági időn belül kőműveskanállal hordjuk fel a nedves felszínre, vagy ha kitöltött betonról van szó, a frissen felhordott Ceresit CD 30-as kontakt rétegre, majd simítsuk le és szükség esetén alakítsuk ki a textúráját. A CD 24-es töltőanyag felületét egy acél kanállal rögtön, vagy 10- 45 percen belül egy műanyag kanállal vagy szivaccsal le lehet húzni. A bekevert habarcsot a felhasználhatósági időn belül kőműveskanállal hordjuk fel a nedves felszínre. Ha a habarcsot több rétegben alkalmazzuk, az egyes rétegek között ne teljen el három óránál hosszabb idő. Ellenkező esetben 24 órát kell várni, az aljzatot megint benedvesíteni, új kontakt réteget felhordani és úgy alkalmazni a kitöltő anyagot Beton kiegészítő védelme: Úgy tudunk korrózió, káros vízhatás, fagy, agresszív anyagok és az időjárás ellen kiegészítő védelmet nyújtani a beton számára, ha a CD 24-es habarcsot Ceresit CT 44 akrilfestékkel vagy Ceresit CR 166 rugalmas szigetelő réteggel vonjuk be. Ezeket a rétegeket a CD 24 alkalmazása után három nappal lehet használni.

Kapcsolódó termékek/ rendszerek