Úszás és wellness

A fürdőszobák, wellness helyiségek valamint az úszómedencékhez hasonló szélsőséges viszonyoknak kitett, állandó víznyomás alatt álló építményekhez különleges szaktudásra van szükség. Ez befolyásolja a műszaki tervezést is, és természetesen professzionális tömítést és kerámia vagy természetes kőburkolatot, és ami még fontosabb, tervezést igényel: szabványokat, irányelveket, nedvességi osztály meghatározását, medence építést, beüzemelést, takarítást, stb. A Ceresit a tervezést és kivitelezést felhasználóbarát termékek sorával valamint részletes rendszer ismertető brosúrákkal támogatja – olyan megoldásokkal, amelyek az építtetők, tervezők és kivitelezők számára egyaránt az elképzelhető legnagyobb biztonságot nyújtják.

1. lépés

A felület előkészítése

Mielőtt egy úszómedence burkolását megkezdenénk, az ott majdan használandó vizet vegyelemzésnek kell alávetni, hogy meghatározhassuk annak típusát (termálvíz, sóval keveredett víz vagy tengervíz), hogy a megfelelő anyagokat tudjuk kiválasztani.
A különféle tágulási és munkahézagok elhelyezését és méreteit is meg kell határozni és az elkerülhetetlen hézagokat beágyazással kell tömíteni.
Fontos, hogy a vízhatlanításra szánt műveleteket a várható nedvességi osztály alapján válasszuk meg. A további lépések megtétele előtt ellenőrizzük, hogy az aljzat és a simító réteg eléggé száraz-e.

2. lépés

Vízszigetelés

Úszómedencék burkolásakor nagyon fontos, hogy betartsuk a vonatkozó szabályozást. A felhasznált anyagok alkalmasságát rendszerben kell tanúsíttatni az építési hatóságok által kiadott országos vizsgálati bizonyítvánnyal. A megfelelőséget egyéb esetben európai műszaki engedéllyel (European Technical Approval, ETA) lehet igazolni. A Ceresit folyékony halmazállapotban alkalmazott termékek tanúsított rendszerét kínálja ragasztott kerámia csempékhez, ami a beton medencék vízszigetelésének jól bevált módszerét alkotja.

3. lépés

Burkolás

Az úszómedence építésekor sok függ a megfelelő anyag megválasztásától. Ez vonatkozik különösen a szigetelésre, valamint a csempézésnél használt termékekre, amelyek általános alkalmassági értékelését a nemzeti építésügyi hatóságtól vagy az ETA-tól lehet beszerezni. A Ceresit minőségi, tanúsított rendszer megoldásokat biztosít, amelyek az összes követelményt teljesítik – uszodákra, vizes helyiségekre, de száraz területekre is.