Teraszok, erkélyek, belső udvarok

Egy erkély vagy terasz megépítése nem tudományos kérdés, de mint oly sok esetben, az ördög itt is a részletekben lakozik.
Az elemek erejének kitett készterméknek igen nagy szerkezeti és fizikai igénybevételt kell kiállnia. Rossz tervezéssel vagy szakszerűtlen munkával sok kárt okozhatunk. A tervezés első lépése legyen mindig az építmény típusának alapos felmérése, a második a felhasználandó anyagok milyenségének kiválasztása. A Ceresit egymáshoz tökéletesen illő termékekkel segíti a tervezést és kivitelezést: Rendszerünk a fagyálló, vízálló és hőálló termékek nagy változatosságát kínálja -  a felület előkészítéstől a szigetelésen át a harmonizáló csemperagasztókig és fugázó anyagokig.

Lépésről lépésre

1. lépés

A felület előkészítése

A szigetelés és burkolás előtt lényeges a hordozó felület próbája és fajtájának, állapotának felmérése. A víznek le kell tudni folynia – ezért a kültéri élettereket mindig hatékony és tartós vízelvezetéssel tervezzük. Az erkélyeknek, teraszoknak legalább 2 %-os lejtést kell biztosítani.

2. lépés

Vízszigetelés

A legjobb értékmegőrzés és a fizikai hatások okozta szerkezeti károk elkerülése érdekében a terasz kialakításának és a szigetelésnek teljesen harmonizálnia kell. A teraszok, erkélyek és belső udvarok tervezésekor és kivitelezésekor szükséges szigetelés útmutatóját a helyi és EU normák és szabványok tartalmazzák.
A Ceresit az e célra szánt burkolati rendszerekről részletes tájékoztatással is szolgál az Erkélyek és teraszok című ismertetőben.

3. lépés

Burkolás

A csempék és természetes kőburkolatok kiválóan alkalmasak erkélyek és teraszok burkolására. Ha szakszerűen vannak lerakva, sokáig tartanak. A kültéri területeken a habarcsot úgy kell felhordani, hogy a csempe és az alatt fekvő aljzat teljes felülete átnedvesedjen (100 %-os tapadás). Ha a csempe és a beton nem teljesen áll a ragasztóban, üregek képződnek, amelyekben víz gyűlik fel. A ragasztó ágyban felhalmozódott víz aztán különféle gondokat okoz, a csempék közötti fugákon kiüt a só, felfagynak a csempék vagy leválnak. A Ceresit jól bevált burkolási rendszert kínál az erkélyek és teraszok burkolásához.

4. lépés

Fugázás

Bekeverést követően a fugázó anyagot közvetlenül a keverő edényből lehet egy glettvassal felhordani. Falakra és padlókra a fugázó anyagot egy kemény gumi simítófával lehet felvinni. A fuga anyagot a simító lappal nyomjuk a résekbe, amíg teljesen ki nem tölti azt és egy szintbe nem kerül a csempe felületével. Ezután a felesleges fugázó anyagot a simítófa élével lehet lehúzni, ha azt derékszögben tartjuk. Keresztben átlósan mozgassuk, hogy minél több anyagot tudjunk eltávolítani a felületről anélkül, hogy a fuga réseiből is kihúznánk azt.